French Concession, Shanghai

Subalpino

Deep in the heart of the French Concession,

Waterfall Gunns Lowe has completed the headquarters for an Italian Fashion label.

continue

Subalpino

Shanghai/Italy

Project Description

Atelier Subalpino Shanghai is born within the renovation of an abandoned factory within the French Concession, Shanghai, China. As a starting point for an Italian Luxury menswear brand expanding into a new market, the Atelier is to form the base of both the design and production teams of the Brand, as well as establishing a retail development platform for the expansion across China. Our brief was to accommodate both the design and production teams, provide adequate space for meetings and production fittings, as well as a certain display capacity for new collections, prior to going to the market. Additionally, the usual service requirements for an office applied such as washrooms and kitchens, all the time complying with the FengShui requirements of the brand's Hong Kong owners. The existing space consisted of a high stud concrete and brick warehouse space, with a regular structural grid, accessed along one side and glazed to the sunny side. An existing mezzanine was removed, and additional plumbing, data and electrical infrastructure brought to the building. Our strategy to fulfill the brief was to divide the space into five distinct components - Service, Production, Entry/Display, Meeting/Display and Design Office. We divided the spaces according to programme using varying degrees of transparency: The most transparent being floor to ceiling low-iron glass partitions, access using full-height steel framed pivot doors with slim blackened oak handles. The least transparent being the existing brick end walls that were exposed and concealed the service areas. We developed an intermediate level of transparency using steel cabinets and a combination of lighting and one way glass, to create a semi-transparent "infinity cabinet." The contents (mannequins) are reflected infinitely within these cabinets, both front and back visible to the viewer at any one time, while also allowing a degree of permeability through to the spaces behind. We flanked the entry and reception area with these cabinets to create an "army of fashion" as an innovative display method that could form a strong and unique basis for the retail development of the brand. Sharp steel detailing was required here for the alignment of the large panes of glass, so as to avoid the reflected components veering off into infinity. We used this detailing as the basis for other cabinetry, furniture and the large steel infinity meeting table.

Project Details

  • Client

    Subalpino-Shanghai Ltd.

  • Location

    French Concession,Shanghai,China

  • Category

    Commercial

work

about us

Studio

Waterfall Gunns Lowe Architects Ltd. was formed in 2011, and is the amalgamation of the talents and skills of Matthew Waterfall, Hamish Gunns and Kit Lowe. We run a small studio at the edge of the harbour in Auckland, New Zealand. We are committed to delivering intelligently conceived and well executed projects.

Design Philosophy

We look to the particularities of each project, its program, budget, physical and cultural contexts, to identify the most important issues to which the architecture responds. We bring a public mindedness to the work, with each project considered within its broader contemporary environment, its impact on the public domain, sustainability, infrastructure and landscape.

Awards

We are fortunate enough to have received a number of National awards, which is always humbling.

Subalpino, Shanghai.

Best Design Awards - Gold

The Sub, Auckland.

Best Design Awards - Gold

NZ Wood Timber Design Awards - Interior Fitout

NZ Wood Timber Design Awards - Sustainabilty

Affiliations

We are a NZIA Practice, and are Registered Architects.

contact

+64 9 3663933

Old Sofrana House, Level 3, 18 Customs Street East

office@watgunlow.co.nz